Barend Hooijkaas

Geslacht: Man
Vader: Barend Hooijkaas
Moeder: Elizabeth Gardenier
Geboren: 9 Apr 1855 Rotterdam
Overleden: 1934
Beroep: metselaar, architect
Aantekeningen: Barend Hooijkaas jr. werd de ‘kerkenbouwer van Rotterdam’ genoemd. Hij was ontwerper van een groot aantal Nederlands-Hervormde kerken, zoals de Grote Kerk in Overschie, de Wilhelminakerk, de Noorderkerk, de Nieuwe Kerk en de Koninginnekerk in Crooswijk. Verder ontwierp hij het Vrouw Groenevelts Liefdegestichtshofje en het clubgebouw ‘De Maas.’
Opleiding
Barend Hooijkaas jr. studeerde aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Toegepaste Wetenschappen. In 1863, nog tijdens zijn studie, trad hij toe tot het bureau van zijn vader.
In 1923 vierde het architectenbureau Hooijkaas of Hooykaas, zoals de naam vaak gespeld werd, het 75-jarig bestaan, wat betekent dat het al in 1848 is opgericht. Het bedrijf voerde aanvankelijk de ontwerpen zelf uit. Het architectenbureau Hooijkaas werd voortgezet door zijn zoon Barend Bzn. (1890?-1973) en kleinzoon Barend van Veen (1912).
Het bureau van Hooijkaas was voor de oorlog gevestigd op de Gelderse Kade. Na de oorlog vestigden zij zich in een fraai pand aan het Haringvliet.
Kerkenbouwer
Veel kerken van Hooijkaas zijn begin jaren zeventig van de twintigste eeuw gesloopt: de Koninginnekerk, de Wilhelminakerk aan het Stieltjesplein, de Nieuwe Kerk aan de 's-Gravendijkwal en de Noorderkerk aan de Jacob Catsstraat.
Hooijkaas was verantwoordelijk voor het gebouwenbezit van de Hervormde Kerk. Tussen 1914 en 1917 werkte hij aan de restauratie van de Groote Kerk.
De sloop in 1972 van de Koninginnekerk wordt door menig Rotterdammer nog altijd betreurd. De kerk is tussen 1904 en 1907 gebouwd in een eclectische stijl met romaanse, byzantijnse en Jugendstil-elementen.
Hooijkaas was geen vernieuwer, maar gebruikte eigentijdse elementen ingebed in een ambachtelijke bouwstijl. De kerk was bestemd voor 1700 bezoekers en had twee markante torens van 55 meter hoog.
Gelukkig staat de kerk in Overschie (1900-1901) er nog altijd.
Werken
Het clubgebouw van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging 'De Maas' aan de Veerhaven uit 1908 werd in samenwerking met Michiel Brinkman ontworpen. Het gebouw heeft Jugendstil-invloeden. Hooijkaas was zelf lid van 'De Maas' en had er een eigen zeilschip liggen. Michiel Brinkman werkte na zijn studie van 1902 tot 1910 op het bureau van Hooijkaas.
Hooijkaas bouwde enkele gebouwen voor de gezondheidszorg, zoals het Eudokiaziekenhuis, de Adriaanstichting in Hillegersberg en een uitbreiding van het Diaconessenhuis aan de Westersingel. Deze zijn gesloopt. Wel bewaard gebleven is het Vrouw Groenevelts Liefdegestichtshofje aan de Vijverhofstraat.
Ook het hofje 'Uit Liefde en Voorzorg' aan de Voorschoterlaan is mogelijk een ontwerp van Hooijkaas. Vlakbij aan de Avenue Concordia 76-82 staat een fraai gedecoreerd huizenblok uit 1894.
Een aantal kantoorgebouwen, voornamelijk bankgebouwen, sneuvelde tijdens het bombardement: de Twentsche Bank aan de Noordblaak, de Incassobank aan de Leuvehaven en kantoorgebouwen aan Glashaven en Wijnhaven.
Wel gespaard bleef het bijkantoor van de Incassobank aan het Pompenburg uit 1940, een werk van Hooijkaas' zoon.
Het gebouw is inmiddels gerenoveerd en opgenomen in het woningbouwproject hier.
Na de oorlog werkten Hooijkaas en Van Veen samen met Van der Steur aan de nieuwbouw van de Twentsche Bank aan de Blaak 28.
Andere bekende werken van dit bureau zijn het bedrijfsgebouw van Van Rossem aan de Boezemsingel 35-38 (1951), het kantoorgebouw van Radio Holland aan de Sluisjesdijk (1953) en de Pauluskerk aan de Mauritsweg (1959).

Gezin 1

Huwelijkspartner: Johanna Jacoba Ooms geb. 15 Juni 1854
Huwelijk: 7 Aug 1879 Rotterdam
Kinderen:
  Adriana Johanna Hooijkaas Male geb. 5 Dec 1884