Pieter Willem Goemans

Geslacht: Man
Vader: Henderik Goemans
Moeder: Gladys Gertrude Shott
Geboren: 6 Juni 1925 Konstantinopel, Turkije
Overleden: 8 Juli 2000 Amstelveen
Beroep: componist en tekstschrijver
Aantekeningen: Hij bezoekt het Amsterdamse Gymnasium en studeert daarna enige jaren rechten. Vervolgens werkt Goemans voor diverse reclamebureaus. In 1949 schrijft hij aan de piano in zijn stamcafé Cloche Merle de melodie voor Aan De Amsterdamse Grachten.
1955
Als hij in 1955 in datzelfde café het liedje opnieuw speelt spreekt pianist Dick Schallies van het Metropole-orkest hem erop aan. Hij introduceert Goemans bij muziekuitgeverij Metro. Daar stelt men voor de beroemde tekstdichter Han Dunk er een tekst bij te laten schrijven, maar Pieter Goemans verkiest dat zelf te doen. Twee dagen later komt hij op de proppen met Aan De Amsterdamse Grachten. Voor de tekst gebruikt hij niet zijn eigen naam maar het pseudoniem Pieter Shott, naar de achternaam van zijn moeder.
Dick Schallies Metropole Orkest
1956
Aan De Amsterdamse Grachten gaat in première in café Paris van Bettina aan het Leidseplein. John Kraaykamp is de eerste die het zingt. De eerste plaatversie wordt echter gezongen door Hans Boskamp. Aan De Amsterdamse Grachten groeit langzaam uit tot een evergreen.
Johnny Kraaijkamp
1957 - 1960
Het vestigt meteen de naam van Goemans als componist/tekstdichter. Hij schrijft vijf jaar lang alle nummers voor Corrie Brokken, en werkt mee aan diverse musicals en televisieshows (o.a. de Mounties).
1961
In de jaren zestig levert Pieter Goemans acht keer een liedje aan voor het Nationaal Songfestival. Drie ervan halen de finale en doen dus mee aan het Eurovisie Songfestival. In 1961 schrijft Goemans de tekst voor Wat Een Dag (Greetje Kauffeld), dat op de twaalfde plaats eindigt.
Greetje Kauffeld
1962
Wim Sonneveld brengt zijn uitvoering van Aan De Amsterdamse Grachten. Hoewel deze bijzonder populair is vindt de maker hem 'te gelikt'.
Wim Sonneveld
1963
Goemans componeert de muziek van Een Speeldoos voor het Eurovisie Songfestival. Annie Palmen zingt het liedje naar de dertiende plek.
1965
Het door Goemans geschreven nummer Ploem Ploem Jenka (uitgevoerd door Trea Dobbs) eindigt als tweede tijdens het Nationaal Songfestival. De nummer één ('t Is Genoeg van Conny Vandenbos) flopt, maar Ploem Ploem Jenka wordt een grote hit.
1968
Goemans wordt benoemd tot chef amusement van de VARA-televisie.
1970
Goemans ontvangt voor zijn werk de Gouden Harp van Conamus. Hij schrijft het liedje Waterman voor het Eurovisie Songfestival. De Hearts Of Soul zingen het naar een zevende plek.
Hearts Of Soul
1971 - 1980
Hij wordt bestuurslid van Buma en Stemra en voorzitter van de WTL, de beroepsvereniging van componisten en tekstdichters der lichte muziek.
1981
Behalve met het schrijven van liedjes, houdt Goemans zich professioneel bezig met copywriting en audiovisuele produkties.
1982 - 1995
Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam (op tv uitgezonden door de AVRO) wordt elk jaar afgesloten met Aan de Amsterdamse Grachten. Privé gaat het echter niet goed met Goemans. Hij krijgt financiële problemen en heeft op een gegeven moment zelfs geen dak meer boven het hoofd. Een pensioenuitkering van Vereniging Buma helpt hem er weer enigszins bovenop.
1996
Goemans schrijft samen met Tom Bakker het nummer Dat Woordje Wij voor het Nationale Songfestival. Het nummer komt niet door de voorselectie. De componist is zo verontwaardigd over het hoge kostenplaatje, dat hij zegt nooit meer iets voor het songfestival te schrijven, tenzij hij ervoor betaald wordt.
Tom Bakker
1998
Goemans vertaalt zijn twaalfde musical. Hij schrijft drie nummers voor Anneke Grönloh, waarvan er twee op haar nieuwe cd komen. Daarnaast schrijft hij dertien liedjes voor het album De Glimlach van Harry Slinger.
Anneke Grönloh Harry Slinger
1999
Goemans wordt voorzitter van de stichting Benader, die zich inzit voor gehandicapte ouderen, dierengeneeskunde en visserij in Somalië. Hij schrijft de tekst en muziek voor de Engelstalige liefdadigheidssingle Benader. De ballade wordt ingezongen door Lucretia. Willem Duys stopt met presenteren van het radio-programma Muziekmozaïek en draait (na dit jarenlang elke zondagochtend te hebben gedaan) voor de laatste keer de door Goemans geschreven openingstune Bach.
Willem Duys
2000
In mei wordt bij Pieter Goemans botkanker geconstateerd. Op 8 juli overlijdt hij op 75-jarige leeftijd. Zijn as wordt uitgestrooid over de Prinsengracht in Amsterdam. Buma/Stemra biedt de gemeente Amsterdam voor deze plek een plaquette aan met de tekst: 'In de jaren vijftig gaf deze plek Pieter Goemans (Peter Shott) 1925-2000 de inspiratie voor het lied Aan de Amsterdamse Grachten'. Tijdens de plechtigheid wordt de oudste bewaard gebleven tekst van het lied overhandigd aan de directie van het Theater Instituut, dat ook de originele bladmuziek in zijn bezit heeft.
muziekencyclopedie.nl