Hendrik van der Galien

Geslacht: Man
Vader: Sybe Meinderts van der Galiën
Moeder: Jantje Jouws Kooistra
Geboren: 9 Nov 1886 Akkerwoude
Overleden: 18 Aug 1944 Vught
Religie: Ger. Kerk
Beroep: concierge, collectant voor philantropische doeleinden, politiedienaar
Aantekeningen: Last Name: Galien van der
First Name: Hendrik Sybe
Date of Birth: 09/11/1886
Date of death: 18/08/1944
Rescuer's fate: murdered imprisoned
Cause of Death: EXECUTION
Nationality: THE NETHERLANDS
Gender: Male
Profession: POLICEMAN
Organization/ Religious order: Nationaal Steunfonds
Place during the war: Leeuwarden, Friesland, The Netherlands ; Groningen, Groningen, The Netherlands ; Vught, Camp
Rescue Place: Leeuwarden, Friesland, The Netherlands
Rescue mode: Arranging shelter Providing forged documents Other
File number: File from the Collection of the Righteous Among the Nations Department (M.31.2/7640)
Hendrik van der Galien, a father of nine, was a policeman in Leeuwarden. In 1940, he joined the local Resistance movement. When the persecution of the Jews intensified, he endeavored to warn them about imminent razzias and helped them go into hiding. He was also instrumental in falsifying documents for Jews. In his Resistance work, Hendrik cooperated with the tax supervisor Jan Evenhuis*, the head of the NSF branch in Leeuwarden. After betrayal, the NSF archive was located and several activists were arrested, and brutally interrogated. A letter written by Hendrik was discovered in the archives and the Germans subsequently raided his home, where they found more sensitive material. Hendrik was arrested on July 19, 1944, and imprisoned in Leeuwarden, then Groningen, and finally Vught, where he was executed on August 18, 1944, as one of the Germans’ retaliatory measures. Because of the secrecy that surrounded his activities, no survivors ever testified about Hendrik’s wartime work, but there is abundant documentation attesting to his heroic deeds.
On June 29, 1997, Yad Vashem recognized Hendrik Sybe van der Galien as Righteous Among the Nations.
=====
Hendrik komt in 1920 in dienst bij de gemeentepolitie van Leeuwarden. Tijdens de oorlog raakt Hendrik betrokken bij het verzet. Hij helpt veel mensen onderduiken en hij waarschuwt joodse inwoners voor op handen zijnde razzia’s. Daarnaast werkt Hendrik samen met Jan Evenhuis, de belangrijkste functionaris van het Nationaal Steunfonds in Friesland.
Huiszoeking
Op 18 juli 1944 om twee uur ’s middags wordt Hendrik door de SD gearresteerd als hij aan zijn dienst wil beginnen. Ondertussen wordt zijn huis in aanwezigheid van zijn tweelingdochters door de SD doorzocht. Wanneer de vrouw van Hendrik thuis komt, is de huiszoeking nog aan de gang. Zodra de SD verdwenen is, stuurt zij haar dochters naar andere verzetslieden toe om hen te waarschuwen. De SD komt op de andere adressen te laat! Hendrik wordt overgebracht naar het Scholtenhuis in Groningen en vandaar naar kamp Vught. Op 18 augustus 1944 wordt Hendrik gefusilleerd.
Aanleiding
Er doen twee verhalen de ronde over de aanleiding om Hendrik te arresteren. De eerste mogelijkheid voor de SD om hem op het spoor te komen, is waarschijnlijk de vondst van het archief van Het Nationaal Steunfonds geweest. In een andere versie is Hendrik betrokken geweest bij een overval en laat een collega na hem te waarschuwen voor het feit dat er een opsporingsbericht voor Hendrik circuleert.
Principieel
Dat Hendrik een principieel man is, blijkt uit het feit dat hij vlak voor zijn arrestatie een Duitse soldaat van de verdrinkingsdood redt. Opmerkingen van omstanders dat Hendrik de man maar moet laten verdrinken, negeert Hendrik: “Het is en blijft een mens”.
Hendrik wordt vermoedelijk gefusilleerd als vergelding voor de aanslag op twee SD’ers in Birdaard.
Bronnen:
Sterbebuch 1944
Erelijst van gevallenen 1940-1945
Bezettingstijd in Friesland, dl.1, blz. 33, dl.2, bl` 337/358
Familie Van der Galiën
nmkampvught.nl
Nationaal Monument Kamp Vught

Gezin 1

Huwelijkspartner: Carolina Catharina Jerphanion geb. 1887
Huwelijk: 20 Jan 1916 Dantumadeel