Albert Hendrik van Vollenhoven

Geslacht: Man
Vader: Eliazar van Vollenhoven
Moeder: Rebecca Johanna van Rood
Geboren: 15 Juli 1909 Amersfoort
Overleden: 14 Nov 1942 Mauthausen, Oostenrijk
Beroep: kantoorbediende
Aantekeningen: Appie van Vollenhoven was een man die van boeken hield en de leiding had over een boekhandel. Hij was maar kort getrouwd met Trix de Leeuw. Hij is weggehaald van zijn schuilplaats in Hulshorst en naar Mauthausen gedeporteerd waar hij moest werken in een granietgroeve en werd daar stelselmatig mishandeld en overleed aan een longontsteking.
Albert Hendrik (Appie) van Vollenhoven is geboren op 15 juli 1909 in Amersfoort. Hij was de tweede van de drie zoons van Eliazer van Vollenhoven, de jongere broer van Salomon. Rebecca Johanna Rood was zijn moeder. Hij was gehuwd met Beatrix de Leeuw. Hij had de leiding over een boekhandel. Hij is op zijn onderduikadres in Hulshorst gearresteerd en via Kamp Amersfoort naar Oostenrijk gebracht en daar te werk gesteld in Mauthausen. Hij verbleef in barak 5 en zijn kampnummer was 14021. Het ministerie van justitie meldt in akte 337 dat hij longontsteking had en daar om 13.25 uur is overleden op 14 november 1942. Appie’s vader maakte de oorlog niet meer mee. Zijn moeder en zijn twee broers ontkwamen aan de vervolging.
Boekhandelaar
Appie van Vollenhoven was een telg uit een familie van Joodse industriëlen. Hij groeide op in zijn geboorteplaats Amersfoort, waar zijn vader een veevoederfabriek had. Appie was een erudiet man, belezen, muzikaal, een schaker, en een liefhebber van goede films. Al jong literair geïnteresseerd koos hij na de HBS voor het vak van boekhandelaar. Hij kwam in dienst bij de Rotterdamse boekhandel Voorhoeve & Dietrich en kreeg na verloop van tijd de leiding over het filiaal in Schiedam.
Eind jaren dertig leerde hij de elf jaar jongere, niet-Joodse Beatrix de Leeuw, kennen. Zij was op het moment van de kennismaking nog een schoolmeisje op het Schiedamse gymnasium. Ze trouwden op 17 februari 1939. Ze kregen maar een korte periode van geluk samen. Toen in 1941 de razzia’s op Joodse mannen begonnen, zochten Appie en Trix veiligheid in Hulshorst op de Veluwe. Zijn schoonfamilie bezat daar een afgelegen zomerhuis. In Hulshorst werden ze beschermd door de plaatselijke bevolking. Het was dan ook geen inwoner van Hulshorst die verantwoordelijk was voor de arrestatie van Albert Hendrik. Dat gebeurde op een dag in april 1942, toen Trix van Vollenhoven een dag naar haar ouders in Schiedam was geweest. Bij thuiskomst bleek Appie weggehaald te zijn en via Kamp Amersfoort was hij gedeporteerd naar Mauthausen.
Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort