Herman Petrus Coenraad Wolter Hendrik Jan Bernard van Son

Geslacht: Man
Vader: Pieter Thomas van Son
Moeder: Margien Raben
Geboren: 12 MRT 1851 Assen
Overleden: 26 Dec 1919 Den Haag
Beroep: burgemeester
Aantekeningen: Van Son werd in Assen op 18 maart 1851 geboren. Zijn ouders waren Pieter Thomas Van Son en Margien Raben. Het echtpaar kreeg 10 kinderen, waarvan Van Son de derde was. Van Son wilde graag een militaire loopbaan volgen, maar zijn lichamelijke conditie liet dit niet toe. Hij werd na zijn studie aangesteld als deurwaarder bij de Rijksbelastingdienst te Nieuwer-Amstel. In 1880 trouwde hij met Maria Aletta van Dam. In 1887 werd Van Son voor de ARP gekozen in de gemeenteraad.
Tijdens de geboorte van hun eerste (reeds overleden) kind, overleed ook zijn vrouw. In 1882 hertrouwde hij met Cornelia van Zoete, die uit Friesland kwam. Zij kregen 7 kinderen.
Aanstelling
In 1891 werd de toen 39 jarige van Son aangesteld als burgemeester van Nieuwer-Amstel. Dit geschiedde op voordracht van De Savornin Lohman (minister van Binnenlandse Zaken) door Koningin-Weduwe Emma. Amsterdam besloot op 1 mei 1896 om grenswijzigingen toe te passen en een groot gebied van Nieuwer-Amstel te annexeren. Van Son heeft zich op allerlei manieren tegen verzet. Toch bleef hij na de annexatie in Amsterdam wonen en verhuisde pas in 1908 naar de Dorpsstraat in Amstelveen. Het huis dat hij betrok is genaamd: Villa Cornelia (zie rubriek foto’s, categorie gebouwen). Van Son was een meelevend lid van de Hervormde kerk. Als lid van de ARP ( Anti Revolutionaire Partij) stapte hij rond 1890 over naar de christelijk historische richting.
Werk binnen de Gemeente
Als burgemeester voerde Van Son een samenhangend beleid. Amstelveen had een vrij stabiele agrarische bevolking met vervoer per paard. De veehouders woonden buiten de kern van het dorp en waren welgesteld. Er werd veel gedaan aan paardenfokkerij en de verbouw van nieuwe gewassen. Langzaam maar zeker kwam de auto in beeld maar deze mocht niet harder rijden dan een paard in draf. De Handweg was destijds de enige doorgangsroute van Amsterdam naar Leiden. Alle wegen door Amstelveen vielen onder beheer van het heemraadschap de Amstel en Nieuwer-Amstel. Gebruik maken van de wegen, betekende voor alle voertuigen (rij-voertuigen, hondenkarren, ezelswagens en paardenwagens) tolgeld betalen. De opbrengst van de tolhuizen was voor het onderhoud van de wegen bestemd. (zie rubriek foto’s, categorie straatgezichten). Amstelveen was niet groot, dus de tolhuizen stonden dicht bij elkaar. Van Son wilde daarom de tolgelden afschaffen, ook al was dit een goede bron van inkomsten.
De Haarlemmermeerspoorlijnen breidden zich uit en het bestuur van Amstelveen besloot tot de bouw van een station. In 1912 werd het station Amstelveen gebouwd en in 1915 stopte er de eerste trein. (zie rubriek foto’s, categorie gebouwen).
Na opheffing van de tollen en het ontstaan van een goede spoorwegverbinding, werd aandacht besteed aan het woon- en leefklimaat. In 1915 werd een nieuw wooncomplex rond het Smedeplein in gebruik genomen.
Onderwijs werd nauwelijks gevolgd rond 1897, voornamelijk vanwege de armoede. Het schoolverzuim nam af toen de Leerplichtwet in 1901 werd aangenomen. Rond 1900 waren er twee openbaren scholen in Amstelveen (zie rubriek foto’s, categorie gebouwen). Afscheid
Van Son voerde een goed financieel beleid, had overwicht en was onpartijdig. Voor zijn opvolgers heeft hij een brede solide basis gelegd. Op 17 januari 1916 werd het 25-jarig jubileum van Van Son als burgemeester gevierd. Helaas werd op 1 april van dat jaar door Van Son melding gemaakt dat hij zich genoodzaakt voelde om wegens zenuwoverspanning, eervol ontslag aan te vragen. Direct na de toekenning hiervan verhuisde Van Son met echtgenote naar Voorburg. Op 26 december 1919 overleed Van Son op 68-jarige leeftijd. Hij werd begraven op Zorgvlied.

Gezin 1

Huwelijkspartner: Maria Aletta van Dam geb. 24 Nov 1846 overl. 20 MEI 1881
Huwelijk: 2 Sept 1880 Nieuwer-Amstel

Gezin 2

Huwelijkspartner: Cornelia Zoete geb. 12 Apr 1860 overl. 18 Dec 1936
Huwelijk: 31 Aug 1882 Harlingen
Kinderen:
  Marchien van Son Male geb. 24 Sept 1886 overl. 4 Feb 1975