Adriaan Johan Korteweg

Geslacht: Man
Vader: Pieter Cornelis Korteweg
Moeder: Cornelia Wilhelmina Laan
Geboren: 21 Sept 1890 Wormerveer
Overleden: 17 Nov 1917 Madras
Beroep: kunstschilder
Aantekeningen: Woonde en werkte in Wormerveer tot 1910, Delft tot 1912, daarna in Amsterdam. Maakte reizen naar Duitsland, Ned. Indie, Ceylon en Madras. Leerling van Martin Monnickendam, C.R.H. Spoor en J.G. Weijand. Schilderde en tekende onder invloed van W. Kadinsky te Munchen. Ook heeft hij hout- en linoleumsneden gemaakt. Was lid van "Arti et Amicitiae" te Amsterdam.
De schilder Adriaan Korteweg (1890-1917) had een veel minder traditionele ideeënwereld. Aan het eind van de jaren zeventig van onze eeuw werden 49 schilderijen en ruim 400 tekeningen op een Blaricumse zolder ontdekt. Ze waren afkomstig van deze jonggestorven neef van Diederik Korteweg.9 Adriaan had bouwkunde gestudeerd in Delft, maar was ermee gestopt om te schilderen. Hij begon bijna voorspelbaar met Van Gogh-imitaties, in de Amsterdamse Tweede Helmersstraat. Nadat hij werk van Kandinsky had gezien, vertrok hij in 1913 naar München.
‘Het enige nieuwe echt interessante en [wat] echt leeft zijn de schilderijen van een jonge Hollander die me eens bezocht en nu van tijd tot tijd komt,’ schreef Kandinsky in hetzelfde jaar aan Franz Marc. ‘Aha, U weet het al; die à la Van Gogh begon. Nu schildert hij en heeft vanaf het begin zeker al een eigen stijl.’ Net als Mondriaan werd Korteweg door de theosofie beïnvloed, maar in tegenstelling tot deze bleef hij na terugkomst in Nederland in 1914 vooral figuratief schilderen: woeste - woester dan Picasso en zeker dan Mondriaan en Kandinsky - uitbeeldingen van het Hogere. Hij wordt overladen met kritiek, houdt begin 1916 abrupt op en vertrekt naar Indië. Onderweg sterft hij in Madras, ondervoed en miskend.