Sebastiaan Ariën Galis

Geslacht: Man
Vader: Ariën Galis
Moeder: Catharina Wesselink
Geboren: 9 Aug 1890 Meerssen
Overleden: 8 Juni 1981 Winsum
Beroep: goudsmid
Aantekeningen: Groningen. Goudsmid/ schilder. Anarchist. Ondertekent Dienstweigeringsmanifest Mobiliseren 1927. Ex-secretaris I.A.M.V. Lijst links-extremistische personen (1939).
Galis werd aan Academie Minerva in Groningen opgeleid als edelsmid. Hij vervolgde zijn opleiding aan de kunstacademie in Antwerpen en vestigde zich daarna als zelfstandig kunstenaar in Groningen. Hij kreeg lessen in beeldhouwen van Jan Wiegers. Hij meldde zich aan voor het lidmaatschap van De Ploeg, maar werd geweigerd. Hij sloot zich na de Tweede wereldoorlog aan bij De Onafhankelijken. Hij maakte diverse studiereizen naar Engeland 1946-1966.
Galis was actief als beeldhouwer, kunstschilder en medailleur. Als schilder werkte hij aanvankelijk figuratief, maar hij ging geleidelijk meer abstract werken. Voor het Badhuis, de 'Gemeentelijke Bad- en Zweminrichting', in de stad Groningen maakte hij ca. 1934 een betonnen standbeeld van een vrouw met twee vissen. In 1954 werd het nieuwe openluchtbad 'De Papiermolen' in gebruik genomen en de badinrichting gesloten. Een deel van het voormalig badhuisterrein werd in gebruik genomen door de tabaksfabriek van Theodorus Niemijer. Directeur Niemeijer kocht het beeld en schonk het aan het volkstuincomplex Piccardthof in de stad.

Gezin 1

Huwelijkspartner: Frietzen Jacobsma geb. 3 Apr 1892
Huwelijk: 12 Aug 1915 Groningen