Jan Hendrikus Dubbink

Geslacht: Man
Vader: Albert Dubbink
Moeder: Willemina Hardon
Geboren: 14 Aug 1910 Zaandijk
Overleden: 19 MRT 2001 Bilthoven
Aantekeningen: Dipl. gymnasium 1928. Student in de Klassieke Letteren.
5e R.V.A. Wenscht gebruik te maken van Dienstweigeringsbesluit Defensie dd. 22 Jan. 1930. 1e Afd. nr.86, vrijgesteld van militairen dienst op grond van gewetensbezwaren. Wordt eerst na 1 okt 1931 tewerkgesteld bij een niet-militairen tak van Staatsdienst, in verband met studie. De inlijving moet op 22 April 1930 geschieden b.t. (Ger. 29 Jan 1930, no. 28)
22 April 1930 ontslagen krachtens art. 46, 1e lid g. der Dplwet (Ag. 3 Jan 1930 no. 25) en ag. 1 mei 1930 no. 25.
4 Juni 1934 bij de 1e Comp. Geneeskundige troepen verbonden als vrijwilliger op den voet van een gewoon dienstplichtige 1034. 4 Juni 1934 in werkelijken dienst ten einde deel te nemen aan de opleiding van dienstplichtigen tot geoefend soldaat ag. 16 Juni 1834 no. 25. 17 November 1934 met groot verlof.
M.i.v. 1 Juni 1938 overgeplaatst bij het Baltaljon Geneeskundige troepen. ag. 16 September 1938 no. 25
Privaatdocent in de geschiedenis der Russische wijsbegeerte te Amsterdam (vanaf 1952). Sedert 1967 bijzonder hoogleraar te Leiden vanwege de Proclos-stichting. Lid NBAS, VLK, Theosofische Sociaal Democratische Bond.
In memoriam Henk Dubbink
Op 19 maart 2001 is in zijn eenennegentigste levensjaar de voor leden van de T.V.N. en voor lezers van ons blad Theosofia wel bekende dr. Jan Hendrikus Dubbink overleden, Henk voor zijn vrienden.
Het grootste deel van zijn leven was gekenmerkt door studie, kritische studie van Theosofia, en het uitdragen daarvan in colleges en in tijdschriftartikelen. Zijn geesteshouding zou wellicht het beste kunnen worden gekarakteriseerd met het wakker maken en houden van het zelfstandig denken en zoeken van de individuele mens. Hij had een grote kennis, vaak tot in details, maar stond daarvan toch in wezen los. Hij kon met iemand een discussie voeren op het scherp van de snee, maar dan kon hij zich bij wijze van spreken omdraaien en was hij het vergeten. Hij was dus niet persoonlijk in het debat, en was ook niet persoonlijk te kwetsen. Tot in hoge leeftijd ging hij met studie en het schrijven van artikelen door. Zo zij gewezen op een artikel dat in deze Theosofia verschijnt, met een voor hem wel zeer kenmerkende titel: Heilig Geloof of Kritisch Onderzoek. Een verfrissend artikel. Interessant is dat wat hem in een begin periode van zijn leeftijd bezig hield, n.l. het zoeken naar de bronnen van de Theosofia, hem ook in de laatste fase van zijn leven weer bezig hield. Hij vond via de boeken van de Dalai Lama de verbinding met het Tibetaans Boeddhisme. Hij was zou men kunnen zeggen de Theosofia zeer toegewijd. Dit is des te opmerkelijker, omdat hij nu al weer jaren geleden ernstig ziek is geweest, en die ziekte op een bewonderenswaardige wijze men kan wel zeggen, ook geestelijk, heeft overleefd. Twee jaar geleden moest hij nog zijn trouwe levensgezellin Hans Dubbink-Wayboer missen, toen zij op 17 juni ’99 kwam te overlijden. Vorig jaar heeft hij zijn negentigste verjaardag nog in aanwezigheid van een aantal naaste familie en vrienden gevierd. Henk voelde nu, dat zijn einde mocht komen en zo is hij op maandagavond 19 maart in alle rust heengegaan.
Maar laten we hier even een samenvatting van zijn werkzaamheden geven. Hij was classicus en leraar, eerst in Den Haag, later bij Kees Boeke. In 1948 kwam zijn proefschrift Studia Plotiniana tot stand. Van 1952 tot 1969 was hij privaatdocent in Amsterdam, en van 1966 tot 1973 bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Metafysica in de Geest van de Theosofie’ die onder auspiciën van de Stichting Proklos aan de Rijksuniversiteit Leiden gevestigd is. Hij heeft in 1966 het ambt van hoogleraar aanvaard met de rede ‘Coëxistentie van Oost en West in de Metafysica’. Als bronnen voor zijn colleges dienden Plotinus, boeddhisme en Russische religieuze wijsgeren. Daarnaast schreef hij een aantal artikelen, met name voor Theosofia. Henk Dubbink heeft ook een rol gespeeld bij het tot stand komen van de eerste drie van de zeven Blavatsky Reference Series, samengesteld door Henk Spierenburg. Verder heeft hij een aantal bijdragen geleverd aan het tijdschrift The Eclectic Theosophist en het tijdschrift Theosophical Network.
Na zijn hoogleraarschap is hij ook nog vele jaren voorzitter van het bestuur van dezelfde stichting Proklos geweest. Daarna trok hij zich wel uit openbare actieve werkzaamheden terug.
Een aantal contacten hield hij echter aan, en zoals reeds gezegd, hij bleef artikelen schrijven. Hij bleef ook, tot aan het eind van zijn leven, een interessante, maar ook erudiete en inspirerende gesprekspartner, zij het met zachte stem. Wij zijn hem dankbaar voor al zijn gaven van hoofd en hart.
Aeisso Raven
Theosofia 102/3  juni 2001

Gezin 1

Huwelijkspartner: Anna Catharina Cornelia Waijboer geb. 24 Nov 1912 overl. 17 Juni 1999
Huwelijk: XXXX onbekend